Tila ennen, tänään ja tulevaisuudessa
Ennenkin osattiin
Vuonna 1900 Jussi ja Wilhelmiina Seppälä ostivat Yli-Karkelan tilan ja muuttivat Hollolasta Kärkölään neljän poikansa kanssa. Ensimmäiseksi tilalle rakennettiin karjasuoja ja asuinrakennus vuosisadan alussa. Tuolloin tilalla pidettiin lypsykarjaa ja viljeltiin viljaa. Tilalla jatkettiin lypsykarjan kanssa ja viljanviljelyllä vielä seuraavat kolme sukupolvea. Välillä viljeltiin lisäksi sokerijuurikasta sekä siemenviljaa. Tila on siirtynyt isältä pojalle, ja nyt on tilaa pitämässä viides sukupolvi.
Karjapuolelta erikoisviljelyyn
Nykyisen isäntäparin astuessa tilan pitäjiksi 2005 alkoi aika pian suunnittelu tuotantosuunnan vaihtamiseksi karjapuolelta erikoisviljelyyn. Porkkana valikoitui kasviksi siksi, että Suomen tuotanto ei selkeästi riitä vastaamaan kotimaisen porkkanan kysyntään. Heti alkuun päätimme keskittyä löytämään lajike, joka muistuttaisi eniten hyvää, makeaa ja mehukasta entisajan porkkanaa.
2013 laitoimme ensimmäiset koeporkkanat kasvamaan. Haimme lajiketta, jonka tärkein kriteeri oli se, että sen on oltava maukasta. Koeviljely osoitti hyvin miksi valitsemaamme lajiketta ei viljellä suuressa mittakaavassa. Meidän makea, rapea ja mehukas lajikkeemme ei ole todellakaan satoisin eikä kaunein, mutta valinta oli silti selkeä.
Ensimmäiset kauppapunajuuret kylvimme keväällä 2017. Ajatuksena oli, että punajuuria löytyisi kaupan hyllyltä muulloinkin kuin joulusesonkina.
Hyvää ja laadukasta
Meille on aina ollut tärkeää tuottaa ruokaa, jota syömme itsekin mielellämme. Haluamme tuottaa hyvää ja laadukasta, joka on ollut tilamme motto jo toistasataa vuotta. Kasvatamme, nostamme, pesemme, pakkaamme ja kuljetamme tuotteemme itse suoraan kauppaan. Näin kuluttaja saa tuotteen mahdollisimman tuoreena.
Katse ensi kesässä
Nauris on hyvä suomalainen vaihtoehto bataatille ja makean makunsa vuoksi makoisa välipala selaisenaan. Ensi kesänä viljelemme myös kaskinaurista. Sitä saa kaupoista, jotka ottavat sen listoilleen puolen kilon pusseissa ensi syksynä.